November: Ruimtevaart

Iedereen die begin jaren zestig of eerder geboren is herinnert zich nog de Apollo reizen naar de Maan. Met gigantisch raketten verlieten we de aantrekkingskracht van de Aarde omdat die van de Maan onweerstaanbaar was voor ons. Deze maand Bekijken we de mogelijkheden van de huidige ruimtevaart, de reizen naar de Maan, maar ook bijzondere satellieten en andere projecten.

  2 november:  Mercury en Gemini, de eerste stappen in de ruimte
Voordat de Apollo raketten naar de Maan gingen moesten de geleerde weten of de mensen in de ruimte wel konden leven en werken, het project Mercury was geboren. Toen het project was afgerond en men wist wat de mensen in de ruimte konden werd het tijd om de technieken voor een reis naar de Maan te testen, hiervoor werd de tweepersoons cabine Gemini bedacht. Vanavond een uitgebreid verslag van deze twee bijzondere projecten.

 9 november: Project Apollo, de maanreizen
21 juli 1969 werd de droom van president Kennedy waarheid toen Neil Armstrong voet zette op de Maan. Vanavond kijken we naar het project Apollo vanaf de eerste rampzalige brand tot de laatste reis van een Apollo cabine.

16 november: Het Russische maanprogramma
In de jaren zestig waren Rusland en America verwikkeld in een race naar de Maan. Over het Russische maanproject is maar weinig verteld, omdat het lang geheim is gehouden. Vanavond kijken we waarom de Russen de race verloren...

23  november: Zwaartekrachtgolven en hun bronnen Door Prof.dr. Ralph Wijers.
Deze lezing was in eerste instantie gepland in april maar is door omstandigheden niet doorgegaan. Vandaar neemt Ralph Wijers u nu wel  mee in de wereld van de zwaartekracht golven.
Inschrijven gaat via de Email . Schrijf op tijd in, want vol = vol.
De kosten voor de lezing bedragen €10,00 voor niet donateurs en donateurs betalen €5,00

30 november: De James Webb ruimte telescoop
De Hubble telescoop loopt op zijn laatste beentjes. Maar gelukkig staat de James Webb telescoop in de startblokken. Paul laat in deze lezing zien interessante lezing zien wat de verschillen zijn tussen de Hubble en de James Webb en wat we kunnen verwachten van dit bijzondere instrument.