Maart: Buitenbeentjes in het heelal

In het heelal komen vele “normale” objecten voor, zoals sterren en planeten, maar er zijn ook buitenbeentjes te vinden zoals kometen , neutronensterren en zwarte gaten. Deze maand stellen wij in het teken van deze buitenbeentjes….

  2 maart:     kometen en meteoren

 Af en toe komt er een mooie komeet in ons zonnestelsel en zorgt  voor een waar spektakel dat vroeger ook voor veel angst zorgde. Ook meteoren (vallende sterren)  zijn een fraaie verschijnsel  aan onze hemel. Wij vertellen u waar deze “vallende sterren” vandaan komen en hoe (on-) gevaarlijk ze zijn!

   9 maart: Asteroïden en trans-Neptunus-objecten

Tussen Mars en Jupiter zwerven vele rotsachtige kleine planeetjes. Deze objecten vormen samen de asteroïdengordel. Een voor de we- tenschap interessant gebied omdat deze objecten ons veel kunnen leren over het ontstaan van het zonnestelsel. Deze  Kuipergordel be- vindt zich voorbij Neptunus, Pluto is de bekendste bewoner van deze gordel van kleine ijs “planeetjes”

16 maart: Manen bij andere planeten.
Galileo was de eerste die manen waarnam bij een andere planeet. Sindsdien is onze kennis over deze verre werelden enorm
toegenomen, mede dankzij de komst van de ruimtevaart. Tijdens deze lezing brengt u een bezoek aan de meest interessante manen in ons zonnestelsel. Aan de hand van prachtige foto’s hoort u waarom deze manen zo interessant zijn voor de wetenschap.

23 maart: Hoe diep is een zwart gat?

Vanavond gaan we dieper in op het zwarte gat en de neutronensterren.  Wat is een zwart gat eigenlijk en kun je door een zwart gat naar andere delen van het heelal reizen?

30 maart: De zoektocht naar exoplaneten

Regelmatig komen ze in het nieuws, de planeten bij andere sterren  dan de Zon. Wat weten we inmiddels van deze verre werelden en kan er een de thuisbasis zijn van ET? Vanavond gaan we proberen waarheid van fantasie te scheiden en gaan we zien of we onze koffers al kunnen pakken voor een bezoek aan onze kosmische buren...