Landelijke sterrenkijkdagen 2024
 15, 16 en 17 maart

De landelijke Sterrenkijkdagen zijn dit jaar in het weekend van 15 t/m 17 maart. Ook Stichting  Sterrenwacht Saturnus is deze dagen geopend. In en rondom de sterrenwacht valt van alles te zien, doen en beleven, voor jong en oud! Kijk door grote telescopen, doe proefjes en lanceer zelfs je eigen raket!

Wat is er te doen?
Het gehele weekend kun je terecht bij Sterrenwacht Saturnus om meer te weten te komen over het heelal. Bij goed weer is de koepel open waar je door de grote telescopen kunt kijken. Ook buiten op het plein worden telescopen opgesteld. Zonnevlekken waarnemen? Ook overdag kun je met een speciaal filter naar de zon kijken.

Bouw je eigen raket!
Ook voor de jonge waarnemer is er genoeg te doen. Kijk door telescopen, knutsel leuke ruimte bouwwerken en doe proefjes met licht en vacuüm. Ook kun je dit jaar (alleen op zondag) zelf je eigen (water)raket maken en deze buiten (bij goed weer) in het park naast de sterrenwacht lanceren. Vergeet dus niet een lege petfles mee te nemen zondag! Housten, we have lift off!

Bij slecht weer is er een alternatief programma binnen met proefjes en presentaties.

Openingstijden en locatie
In het weekend van 15 t/m 17 maart is de sterrenwacht geopend op de volgende tijdstippen:

  • Vrijdag 15 maart van 19.30 – 22.00 uur
  • Zaterdag 16 maart van 13.30 – 17.00 uur
  • Zaterdag 16 maart van 19.30 – 22.00 uur
  • Zondag 17 maart van 13.30 – 17.00 uur

 

 

 

 

 

 

Landelijk zonnekijkdag op 2 juli 2023

Elk jaar wordt op de eerste zondag in juli de landelijk zonnekijkdag gehouden. Dit jaar is dat voor de 5e keer. De zon kent een cyclus van 11 jaar waarin de activiteit weergegeven wordt. De afgelopen jaren zaten we in een soort zonneminimum, maar inmiddels wordt de zon steeds actiever en dat kunnen we zien aan de toenemende aantallen zonnevlekken en zonnevlammen. Het is daarom een spannend moment om door een van onze instrumenten veilig naar de zon te kijken. De zonnekijkdag is geopend van 13:00 - 16:00u. Toegang is gratis, een financiële bijdrage is welkom.

Bij helder weer kunt u veilig door een van de zonnetelescopen kijken. Of waarnemen met een schotelantenne of zonneprojectie. Is het bewolkt, dan is er een alternatief programma met o.a. natuurkundeproefjes. Verder is er dit jaar meer aandacht voor het weer. Het weer speelt een grote rol voor het al dan niet kunnen bekijken van de zon. Vaak zijn wolken spelbreker, maar wolken vertellen ook wat voor weer het is en wat voor weer er aankomt. Zon en wolken samen zorgen ook voor bijzondere verschijnselen zoals halo’s en bijzonnen. Voor vragen over de zon, het weer, maar ook over telescopen of sterrenkunde, dan kunt u ook daarvoor op die zondag bij ons terecht.

 

De dag begon prima, strak blauwe en geen wolkje aan de lucht dus het draaiboek mooi weer werd ingezet. Alle telescopen werden buiten op het waarneemplein gezet en afgesteld om de zon te kunnen waarnemen. Het waarnemen werd gedaan in wit-licht en Ha ook de zonne-projector werd ingezet en natuurlijk de nodige camera’s om alles vast te leggen. In de koepel werd de Solarmax 60 gebruikt om opnames te maken met een DMK41 camera, die ook werd ingezet om de beelden live in de zaal te projecteren. First-Light werd bij ons in Heerhugowaard om 11:07:30.203 uur MEZT gezien. Gaande weg kwamen er wel wat wolken voorbij. Tijdens het maximum begonnen de wolken toch steeds meer de overhand te nemen en om zo’n 13:30u moesten we de telescopen binnen zetten omdat de eerste druppels vielen. Het laatste deel van de verduistering is dan ook niet door ons vastgelegd, hoewel er toch af en toe wat gaten in de bewolking vielen en de regen inmiddels was opgehouden. Al met al was dit voor de sterrenwacht een geslaagd evenement. Foto’s staan in het fotoboek staan op de site.

Sterrenkijkdagen 2021 livestream verzorgt door Lisa van sterrenkijken.nu


Sterrenkijkavond Livestream - Klik hier om terug te kijken