Instrumenten

De sterrenwacht beschikt over een uitgebreid instrumentarium voor zowel visueel waarnemen als voor fotograferen. Voor het waarnemen van de Zon, Maan, planeten en sterren is een andere telescoop of filter nodig en de sterrenwacht beschikt hier over.
Het waarnemen in ons observatorium doen we zowel visueel als met een camera.

In het observatorium gebruiken we de Meade 12 voor het visueel waarnemen, maar hier kunnen we ook een camera achterzetten voor het maken van films van de planeten en de Maan de Meade 12 staat op een zware CP-165 montering.

Meade 12 met Takahashi


Op de duo-mount-plate van onze CP-165 montering zit samen met de C11 de Takahashi FSQ106N lenzen kijker met daarbovenop een Robtics 80 volgkijker. Dit deel van ons instrumentarium wordt hoofdzakelijk gebruikt voor astrofotografie. De hoofdcamera is een Starlight Xpress SXV-H35 monochrome camera met een Starlight Xpress SX-Filterweel.
Deze camera is ideaal voor het fotograferen van Deepsky objecten. Met de Robtics 80 volgkijker en de Orion Star Shoot Autoguider wordt de montering steeds op de juiste positie gehouden om lange belichtingstijd te kunnen verwezenlijken.

Meade 12 + FSQ102   

Buiten het fotograferen met onze eigen camera's is het op de montering ook mogelijk om een 'gast kijker' met camera te plaatsen. Zo kunnen donateurs hun eigen apparatuur meenemen en op de montering bevestigen. Deze extra telescoop komt dan 'Piggy Back' op de Takahashi. Hieronder is een extra telescoop met QSI camera van een van onze donateurs geplaatst.

Extra camera gemonteerd Piggy Back op de Takahashi

Het mooie van ons observatorium is dat de hele montering met camera's en koepeldome remote aangestuurd kan worden. Zo kunnen we tijdens de lange sessies van fotograferen beneden in de zaal de resultaten bekijken en wordt de telescoop in de koepel niet gestoord door warmte en trillingen.

In de foto hieronder zijn Paul Volman en Theo Hoogerhuis bezig met zo'n remote sessie. Op het grote scherm wordt de PC van de het observatorium van de sterrenwacht overgenomen en wordt IC1396 The Elelphant Nebula gefotografeerd. Tevens worden op de kleine schermen nog eens 2 sterrenwachten in Heerhugowaard remote aangestuurd. Daar wordt bij http://www.astropaul.nl op dat moment NGC6960 The Veil Nebula en bij http://www.lichtendonker.nl NGC6735 de Bubble Nebula gefotografeerd.

 Remote sessie

Naast het waarnemen van de Maan, planeten en Deepsky, speelt het waarnemen van de Zon ook een belangrijke rol op de sterrenwacht. Voor de Zon hebben we verschillende instrumenten tot onze beschikking. In de koepel staat een Coronado Solarmax 60 zonnetelescoop. Deze telescoop staat ook op de CP-165 mount maar dan aan de andere kant van de kolom. Hierdoor creëren we een veilige waarneemplek voor de Zon. Door de smalle sleuf van de koepel kan de Zon niet bij een van de andere telescopen komen en kan er ook niet per ongelijk door een van de gewone kijkers of zoekers gekeken worden tijdens het waarnemen van de Zon.

Coronado Solarmax 60

Tijdens de zomerperiode hebben we een tentoonstelling waar de Zon een centrale plaats in neemt. We gebruiken dan ons waarneem plein voor het opstellen van diversen andere Zon gerelateerde instrumenten zoals de Celeron C8 met een Thousend Oaks type 2+ filter voor waarnemen van de Zon in wit licht, een Cornado PST 40 voor waarnemen in Ha (waterstof) voor zonnevlammen, een Solarscope zonbeeld projector voor zonnevlekken. Ook een schotel antenne voor het waarnemen van radiosignalen van de Zon en natuurlijk een aantal zonnewijzers voor de tijd.

Waarneemplein met zonne-instrumenten

Bij speciale gebeurtenissen zoals Venus en Mercurius overgangen of zonsverduisteringen wordt het waarneem plein ook gebruikt voor die 'starparties'.
Hieronder de zeer geslaagde Mercurius overgang van 9 mei 2016.

Mercurius overgang 9 mei 2016

Het zelf waarnemen en bedienen van een telescoop is ook een leerzame bezigheid. Hier is een Dobson telescoop een ideaal instrument voor. De sterrenwacht beschikt over een Orion 10" f/5 Dobson die dat uitstekend doet.

Orion 10 inch Dobson