Vrijdagavond Lezing
3-nov-23 Eef Boschman
20:00 Zwarte gaten
  Zwarte gaten zijn mogelijk de meest vreemde objecten in het heelal. Hun bestaan werd al voorspeld door Einsteins relativiteitstheorie en tegenwoordig kunnen we ze zelfs ‘waarnemen’ (zie lezing op 8 december). In deze lezing zullen we proberen u wat meer te vertellen over deze bizarre fenomenen.
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
4-nov-23 Eef Boschman
19:00 Zwarte gaten
  Zwarte gaten zijn mogelijk de meest vreemde objecten in het heelal. Wat is een zwart gat en wat zou er gebeuren als je op reis gaat en (te) dicht in de buurt komt van een zwart gat?
   
Vrijdagavond Lezing
10-nov-23 Hans Kruimer
20:00 Titan, Voyagers en Huygens missies
  Titan is bezocht door de Voyagers en de Cassini-Huygens missie. Maar waarom is er voor Titan, de naamgever van het lijfblad van sterrenwacht Saturnus, zoveel belangstelling. In deze lezing wordt ingegaan op de bijzondere aspecten van Titan en waarom het bestuderen van deze maan van Saturnus, ook voor processen op de aarde relevant is. Bovendien worden ook de reis ernaar toe en de landing belicht.
   
Vrijdagavond Lezing
17-nov-23 Frans Anink
20:00 De Hubble-constante
  Als vervolg op mijn vorige lezing waarin werd ontdekt dat het heelal groter was dan onze melkweg behandel ik nu de verdere ontdekkingen van het heelal. Aan de hand van het boek: Kinderen van Hubble van Dennis Overbye geef ik een overzicht over de ontwikkelingen in het onderzoek naar het ontstaan van het heelal en de uiteindelijke bepaling van de Hubble-constante tot nu toe.
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
18-nov-23 Lisa Bruin
19:00 Knutselen met Lisa in november
  Lisa gaat weer knutselen met de kinderen van de jeugdgroep. Het onderwerp dat Lisa bedenkt heeft altijd wel iets met het zonnestelsel, de ruimte of ruimtevaart te maken. Als het helder is kijken we even door de telescoop.
   
Vrijdagavond Lezing
24-nov-23 Ronald Aker
20:00 75 jaar 5 meter Hale Telescope
  75 jaar Mt. Palomar 200 Inch Hale Telescope.  Een iconische telescoop die nog steeds tot de verbeelding spreekt en nog volop in gebruik is. Deze kijker was decennia lang de grootste telescoop ter wereld
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
25-nov-23 Eef Boschman en Theo Hoogerhuis
19:00 Telescopen
  De eerste telescoop waarmee naar de hemel werd gekeken was misschien een simpel apparaatje maar het zette wel de wereld op z’n kop. Later hebben mensen steeds grotere kijkers gebouwd maar de principes zijn min of meer hetzelfde gebleven. In deze lezing vertellen Eef en Theo over telescopen en hoe ze werken.