De Basiscursus Astronomie is een uitgebreide kennismaking met de fascinerende wereld boven ons hoofd. In acht weken nemen we u mee op een reis door het heelal. We starten deze reis met het ontstaan van het zonnestelsel en zoomen in op de aarde en zijn maan. Vervolgens verkennen we de overige planeten en andere objecten in ons zonnestelsel. Daarna voert onze tocht ons naar de sterren, sterrenstelsels en de grotere structuren in het heelal. Vraagstukken als het begin en de toekomst van het heelal, de levensloop van sterren en wat zijn zwarte gaten komen uiteraard ook aan de orde. In de lessen besteden we verder aandacht aan de geschiedenis van de astronomische ontdekkingen en in de laatste les gaan we dieper in op de bijdrage van meer recente waarnemingstechnieken (radioastronomie, de moderne telescopen op aarde en in de ruimte en het waarnemen van zwaartekrachtgolven).

Bij de cursus ontvangt u een cursusboek. De cursus duurt 8 weken, de lessen beginnen om 19:30 uur en duren, inclusief een korte koffiepauze, ongeveer 2 uur. Aan het eind van de les is er bij helder weer gelegenheid tot het doen van waarnemingen op ons waarneemplein en in de koepel.

Cursusdata: De cursus wordt in de periode oktober-november tweemaal gegeven:
De dinsdag-cursus op: 10, 17, 24, 31 oktober; 7, 14, 21 en 28 november 2023.
De woensdag-cursus: 11, 18, 25 oktober; 1, 8, 15, 22 en 29 november 2023. De woensdagavonden zijn inmiddels volgeboekt.

Plaats: Sterrenwacht Saturnus, van Veenweg 98, 1701 HH  Heerhugowaard.
Kosten: €98,-. Na uw inschrijving en voorafgaand aan de cursus ontvangt u medio september een factuur.
Niveau: Wij vinden dat iedereen in staat moet zijn om deze Basiscursus Astronomie te volgen. Daarom mijden we het gebruik van formules en hoeft u niet bang te zijn dat uw kennis van wis- en/of natuurkunde tekort zal schieten.

Aanmelding: Voor aanmelding of meer informatie kunt u ons mailen.
Bij aanmelding ontvangen wij ook graag uw adresgegevens, telefoonnummer en eventuele voorkeur voor de dinsdag- of de woensdagavond.

E-mail: info

Na de Basiscursus Astronomie kan er ook een Astronomie Cursus Waarnemen gevolgd worden. De cursus waarnemen start jaarlijks in januari.

Meer informatie: Via het contactformulier of telefonisch (072-5745057 alleen op zaterdag van 13:30 tot 17:00).