Elk seizoen verzorgt de sterrenwacht een tweetal cursussen. Incidenteel bieden wij workshops aan, deze worden tijdig aangekondigd op deze website.

Kennen en begrijpen: de Basiscursus Astronomie is een uitgebreide, eerste kennismaking met de fascinerende wereld boven ons hoofd. In acht avonden nemen we u mee op een reis door het heelal. We starten deze reis met het ontstaan van het zonnestelsel en zoomen in op de aarde en zijn maan. Vervolgens verkennen we de zon, de overige planeten en andere objecten in ons zonnestelsel. Daarna brengt onze tocht ons naar de sterren, sterrenstelsels en de grotere structuren in het heelal. Vraagstukken als het begin en de toekomst van het heelal, de levensloop van sterren en wat zijn zwarte gaten komen uiteraard aan de orde. We besteden verder aandacht aan de geschiedenis van de astronomische ontdekkingen en op de laatste avond gaan we dieper in op de bijdrage van meer recente waarnemingstechnieken (radioastronomie, de moderne telescopen op aarde en in de ruimte en het waarnemen van zwaartekrachtgolven).

De Basiscursus Astronomie wordt elk jaar gegeven in de maanden oktober en november.

Kunnen en kijken: de cursus Waarnemen richt zich op het zelf waarnemen van objecten aan de hemel. In vijf avonden wordt uitgelegd hoe en waar u astronomische objecten kunt vinden en hoe u zelf de meest bijzondere waarnemingen kunt doen. Wat kunt u al zien met het blote oog of een simpele verrekijker. Wat kunt u fotograferen, ook als u (nog) niet over een telescoop beschikt. Natuurlijk wordt alles nog interessanter als u door een telescoop gaat kijken, maar hoe werkt zo’n apparaat en waar moet je op letten als je een telescoop wilt kopen. Hoe kun je, ook met een eenvoudige smartphone, mooie foto’s maken van bijvoorbeeld de maan. En misschien wilt u wel beginnen met het fotograferen van zogenaamde ‘deep-sky’ objecten. Een van de vijf lessen is een echte praktijkles; zodra de weersomstandigheden het toelaten gaat u uitgebreid oefenen met diverse apparatuur (verrekijker, telescoop, camera).

De Cursus Waarnemen wordt elk jaar gegeven in de maanden januari en (begin) februari.

Onze cursussen richten zich op iedereen met belangstelling voor astronomie vanaf ca. 16 jaar. Een speciale vooropleiding is niet nodig. De cursussen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gevolgd.


Bij beide cursussen ontvangt u een cursusboek. De avonden beginnen om 19:30 uur en duren, inclusief een korte koffiepauze, ongeveer 2 uur. De zaal is open vanaf 19:00 en u kunt dan een kopje koffie of thee nemen. Na afloop van elke les is er, bij helder weer, gelegenheid tot het doen van waarnemingen met onze kijkers en telescopen.

Verdere details en inschrijving:

Basiscursus Astronomie. 

Cursus Waarnemen

Incidenteel bieden wij workshops aan, deze worden tijdig vermeld op deze website.