Diameter: 51.118 kilometer
Afstand tot de zon: 2,87 miljard kilometer
Temperatuur:-205o Celsius gemiddeld
Aantal manen:27

Uranus was voor de uitvinding van de telescoop nog niet bekend. Dit kwam doordat de helderheid (of magnitude) van de planeet niet genoeg was om met het blote oog te zien. John Flamsteed zag in 1690 voor het eerst de planeet door zijn telescoop, maar dacht met een ster te maken te hebben. Het duurde tot 13 maart 1781 voordat William Herschel als eerste ontdekte dat het een planeet was. Hij wilde de planeet Georgium Sidus noemen, naar de koning van Engeland waarmee hij bevriend was. Deze naam werd in 1850 omgezet naar Uranus, de Griekse god (vader) van de hemel, zoon van Gaia, de moeder van de aarde.

Ook Uranus is een gas planeet, in tegenstelling tot alle andere planeten, die met hun as (bijna) rechtop staan ten opzichte van de zonnen evenaar, licht Uranus op zijn kant, waarschijnlijk omdat de planeet eens door een erg groot object geraakt is en daarbij is "omgevallen".

Een jaar op Uranus duurt ruim 84 aardse jaren en een dag slechts 17 uur en 40 minuten.

Op naar de laatste planeet in ons zonnestelsel, Neptunus. Hiervoor loop je links van Uranus verder het pad af de heuvel over en richting de brug en het fietspad. Net voorbij de brug aan de linkerkant vind je de planeet Neptunus. 

Uranus banner

pijl links Saturnus                               pijl rechtsNeptunus