Optische Bank

Het spreekwoord "goed gereedschap is het halve werk" geld ook voor telescopen en optiek. Je kunt een telescoop zelf bouwen of een nieuwe aanschaffen, maar een telescoop kan alleen goed werken als deze ook goed is afgesteld. De sterrenwacht beschikt over een optische werkplaats waar onderhoud en afstellen van de optiek mogelijk is. Een van onze medewerkers kan u adviseren, of helpen bij onderhoud, schoonmaken van lenzen of spiegels en het afstellen van de optiek. Vooral voor dat laatste is de nodige kennis en specialisme vereist om dit goed te doen. Niet iedereen is in staat een telescoop goed af te stellen, vaak ook ontbreekt het juiste gereedschap. Met behulp van onze optische bank kunnen wij telescopen tot een diameter van 12 inch (30cm) zonder problemen afstellen waarbij we gebruik maken van een speciale gereedschap, camera, software en een collimator telescoop.

Optische Bank 

Met een camera kan de optische as van de focusser, hoofdspiegel en vangspiegel bepaald en afgesteld worden.Voor het afstellen van de spiegels van een Maksutov of Schmidt Cassegrain telescoop gebruiken wij een collimator telescoop. Deze telescoop is eigenlijk een kunstster op oneindig. Daarmee kunnen we zonder atmosferische turbulentie onder alle omstandigheden de spiegels afstellen met behulp van een camera, computer en kruisdraad software. De foto hieronder laat rechts de collimator telescoop zien.

Collimator telescoop

De af te stellen telescoop leggen we op een verstelbare bok en kant nu in de collimator telescoop naar de kunstster kijken. Bij intra focale en extra focale stand van de focusser verschijnt een donuts op het scherm van de hoofdspiegel en de vangspiegel. Beide spiegels produceren concentrische cirkels op het scherm en met de kruisdraad software wordt de afwijking van de cirkels gemeten en kunnen de spiegels afgesteld worden.

Afstellen telescoop