Maart: Wormmaan. Volle maan op 9 maart tevens Supermaan

maart

De volle maan in maart heet wormmaan. Andere synoniemen zijn lentemaan, kraaimaan of korstmaan. De maand maart is de lentemaand en rond 21 maart begint de astronomische lente. De indianen noemden de maan in maart wormmaan omdat na de winter de grond ontdooide en de regenwormen zich weer lieten zien. Ook het geluid van kraaien werd weer gehoord. De grond ontdooit overdag, maar bevriest ‘s nachts  weer en zo ontstaat een korstje van sneeuw en ijs. Vandaar de naam kostmaan.

6 maart:

Navigatie; van vinger tot touchscreen. door Nicolàs de Hilster.
De nauwkeurigheid van kwantitatieve navigatie door de eeuwen heen.

13  maart:

Bedreigingen uit het heelal. door Henk Mink.
NEO’s, meteorieten en kometen, ruimteschroot enz.  Bedreigingen waar de aarde mee te maken kan krijgen. Zijn die bedreigingen reëel en wat is de verdediging.

20 maart:

Fotografie met Star Adventurer. door Hans van den Berg.
Deepsky fotografie hoeft niet duur te zijn. Hans laat deze avond zien wat je met een simpele montering en camera allemaal kunt doen. En dat zelfs enkel een statief en camera al mooie resultaten kan geven.

27 maart:

Atmosfeer en weer door Karel Kho.

Februari: Sneeuwmaan. Volle maan op 9 februari

februari

De Sneeuwmaan heeft synoniemen als hongermaan of stormmaan. In februari viel doorgaans de meeste sneeuw. Door de barre weersomstandigheden ontstonden storm, wind en sneeuw en veranderden de jachtgebieden in hoge sneeuwduinen zodat de jacht niet of amper kon doorgaan en er daardoor een hongerperiode aanbrak. Daarom heet de maan in februari ook wel hongermaan.

7 februari:

Sterrenwachten in Duitsland en Engeland door Ronald Aker
Ronald neemt u vanavond mee naar de sterrenwachten die hij in Duits land en Engeland heeft bezocht. Ook vertelt hij over zijn werkzaamheden en ervaringen op de Leidse Sterrenwacht.

14 februari:

Frans Postema zal een lezing geven met als titel:
"Aliens, waar zijn jullie ?"
Hoe zoeken we naar "intelligent" buitenaards leven?
Hebben ze ons al gevonden of zijn wij de "intelligentste" in de ruimte ?
Zijn wij alleen of niet ? 

21 februari:

Spectroscopie door Hans van den Berg
Spectroscopie wordt  tegenwoordig steeds meer toegepast. Maar wat is spectroscopie?  Hoe gebruik je het? Welke instrumenten heb je er voor nodig. Is dit alleen voor de professional of kunnen wij ,als amateur, hier ook wat mee. Hans vertelt er mee over.

28 en 29 februari:

Landelijke sterrenkijkdagen