April: Geleerden in de astronomie

Deze maand staan bekende, maar ook minder bekende, astronoom in het zonnetje. Maak kennis met deze bijzondere mensen van wie de namen vaak al vergeten zijn, ondanks dat zij een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de kennis die wij vandaag hebben met betrekking tot het heelal!

  5 april: William  Herschel.
De ontdekker van Neptunus heeft veel meer ontdekkingen gedaan dan de verre planeet. Zijn bijdrage aan de astronomie en natuurwetenschappen is enorm. Het is dus helemaal terecht dat deze man vandaag in het zonnetje gezet wordt…..

12 april: Caroline Herschel, de zus van een beroemd astronoom.
Omdat haar broer een bekend wetenschapper en astronoom is,  wordt Caroline vaak voor het gemak vergeten. Toch heeft zij belangrijke bijdragen aan de astronomie geleverd. Vanavond bekijken wij haar werk….

19 aprili: Charles Messier, een bijzondere kometenjager.
Het middelpunt van de lezing van vanavond is Charles Messier, een astronoom die graag een komeet wilde ontdekken. Hoewel hij 13 kometen ontdekte, is hij beroemd geworden door iets heel anders: De Messier catalogus. Een lijst van nevelachtige objecten  opgesteld door deze Franse astronoom. Het fijne over deze man en zijn catalogus krijgt u vanavond in deze lezing te horen.

26 april: Henrietta Swan Leavitt.
Kent u Henrietta Swan Leavitt niet? Deze bijzondere vrouw, heeft een zeer belangrijke bijdrage aan de astronomie geleverd en wordt vanavond geëerd met een eigen lezing! Haar onderzoek aan Cepheïden heeft er toe geleid dat wetenschappers nu instaat zijn afstanden in het heelal te meten. Wilt u weten wat Cepheïden zijn en hoe we afstanden in het heelal kunnen meten met deze objecten? Kom dan naar deze lezing!

Met deze lezingen over de astronomie  sluiten wij het waarneemseizoen weer af. Uiteraard bent u tijdens de zomer van harte welkom om de zon te komen bekijken door onze speciale zonnetelescoop!