November: Bevermaan. Volle maan op 12 november

november

De bevermaan in november heeft als synoniemen de offermaan of bloedmaan. De bevers zijn in november  nog bezig met het bouwen van dammen in het water, voordat ze in december zullen verdwijnen om een winterslaap te houden. November was de laatste maand om op de bevers te jagen. In november werden door de Algonquin-stammen de goden gunstig gestemd en werden offers gebracht. Vaak een geslacht dier waar de naam bloedmaan of offermaan op duidt.

1 november:
Astronomie vóór Galilei door Hans van den Berg
Hoe keken de oude Grieken naar de hemel, of de Perzen …. Welke denkbeelden had men toen en hoe nam men waar. Hans neemt ons mee terug in de tijd waar de telescoop nog niet bestond.

8 november:
Ontstaan van planeten. door Paul Volman
We kijken eerst naar het ontstaan van een ster in de protoplanetaire schijf, daarna naar de vorming van de rotsachtige planeten en vervolgens naar het ontstaan van de gasplaneten.

15 november:
Sounds of Interstellar Space. Door Rick Cornelissen
Een concert waarin lezingen worden afgewisseld met muziek en de avond wordt afgesloten met waarnemen door de telescoop. Dit wordt een hele bijzondere avond.
Tickets reserveren via: http://www.soundsofinterstellarspace.nl

22 november:
Isaac Newton. door Hans van den Berg
De grootste geleerde aller tijden. Niet alleen bekend om de zwaarte- kracht wetten en de telescoop. Vanavond zien we hoe veelzijdig Newton was en wat wij aan hem te danken hebben.

29 november:
Albert Einstein. door Hans van den Berg
Een geniaal geleerde. Einstein wordt gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. Vanavond belichten we de levensloop zien van een bijzonder man.