Februari: Capita Selecta (sprokkelmaand)

Februari, van ouds her de sprokkelmaand. De lezingen in deze maand zijn bij elkaar “gesprokkeld” maar daarom niet minder interessant!  Dit jaar een aantal nieuwe lezingen die door nieuwe presentatoren gegeven worden. We verwelkomen Hans van den Berg en Ronald Aker in ons team! De lezingen zijn zeer zeker de moeite waard!

  1 februari: Klassieke telescopen in Amerika.
Vanavond vertelt Ronald Aker over zijn reis langs een aantal klassieke telescopen in Amerika. We praten dan niet over de kleintjes, maar over de bekende telescopen zoals: Mt. Palomar Observatory, Lowell Observatory en Mt. Wilson Observatory. Aan de hand van prachtige foto’s wordt u meegenomen langs deze Reuzen klassiekers…

 8 februari: De elementaire krachten en hun invloed op het heelal.
Deze lezing neemt u mee naar de krachten die in ieder atoom aanwezig zijn, maar die tegelijkertijd het hele heelal zoals wij dat kennen beheersen. U gaat zien dat als deze krachten maar iets anders waren wij er niet geweest waren…
Welke kracht  houdt een atoom bij elkaar en is die kracht de zelfde die planeten om een ster laten draaien?

15 februari: Is de Aarde wel een bol?
Het valt bijna niet te geloven, maar er zijn mensen die echt geloven dat de Aarde plat is. Vanavond nemen wij u mee naar een wereld waarvan wij dachten dat hij allang vergeten was. Hoe denken deze mensen dat een platte Aarde kan werken? Kunnen wij u overtuigen dat alles wat u geleerd heeft fout is? Of is de platte Aarde slechts een hersenspin?

22 februari: Licht: vreemd spul!
Hans van den Berg vertelt vanavond over licht. We gebruiken allemaal dagelijks onze ogen, maar weten we ook wat dat eigenlijk is, Licht? We volgen o.a. Newton en Huygens in hun zoektocht naar de eigenschappen van licht. Na deze lezing gaat u het licht om u heen met heel andere ogen bekijken!