Oktober: Jagersmaan. Volle maan op 13 oktober

oktober

Elke maand heeft een andere naam met een eigen betekenis. Elke volle maan heeft in de 17e eeuw door de Algonquin- een inheems volk uit Noord-Amerika– een naam gekregen met één of meerdere betekenissen. In oktober jagersmaan. De tijd tussen zonsondergang en maansopkomst is in oktober veel korter dan bij andere volle manen. Bij het licht van de opkomende maan en ondergaande zon werd wild, zoals reeën en konijnen goed zichtbaar om te jagen. 

4 oktober:
The Books of Stars. door Theo Hoogerhuis
Deze lezing gaat langs astronomen uit de oudheid die de sterrenhemel van vandaag naam hebben gegeven.

11 oktober:
Radioastronomie. door Paul Volman
Vanavond nemen we u mee in de geschiedenis van de radiotelescoop. Hoe werkt een radiotelescoop, wat is de Nederlandse bijdrage en hoe kunnen wij die als amateurastronomen gebruiken. Dit is tevens de inleiding op de aanschaf van een radiotelescoop voor de sterrenwacht.

18 oktober:
Kepler en zijn wetten. door Hans van den Berg
Deze lezing gaat over de inkleuring van Johannes Kepler en Tycho Brahe en de behandelingen van hun wetten, met name het belang van met name de derde wet. Tenslotte gaat Hans in op de Kepler telescoop en het onderzoek naar de exoplaneten.

25 oktober:
De hulpmiddelen van de astronoom. door Paul Volman
In deze lezing kijken we hoe vroeger astronomische metingen werden gedaan met kwadranten, jakobsladder en sextanten. Wat heeft dat tot gevolg gehad en welke middelen gebruiken wij als astronomen op dit moment. Denk aan technieken als VLT’s, adaptieve techniek en satellieten.