De Jeugdgroep 8+ komt bijeen van 19:00u tot 20:00 uur.

Bijgewerkt Paul 20 december 2022

Datum Activiteit Spreker Onderwerp
za  01-okt Lezing Theo Hoogerhuis Botsende sterrenstelsels
  8+: Sterrenstelsels, zoals onze eigen Melkweg, hebben een alles behalve saai bestaan. Samen voeren ze de gekste capriolen uit en daarover gaan we het hebben.
       
za  08-okt Knutselen Lisa bruin Knutselen met Lisa oktober
  8+: 1x in de maand, tijdens het sterrenwacht seizoen, gaat Lisa met de kinderen van de jeugdgroep (kinderen van ~8 t/m 12 jaar) knutselen.  25 oktober is er tussen de middag een gedeeltelijke zonsverduistering. Maximum om 12:05 
       
za  29-okt Sterrenwacht open  Nacht van de nacht
  Geen jeugdgroepen! Op deze avond en nacht doven gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. 
       
za  05-nov Lezing Eef Boschman Tycho Brahe & Johannes Kepler
  8+/12+: Een vreemd koppel: twee totaal verschillende persoonlijkheden die de pioniers van de moderne astronomie genoemd kunnen worden.Hun werk, een combinatie van nauwkeurig waarnemen en theoretisch vernuft, leidde tot een onverwacht, maar robuust wereldbeeld.
       
za  12-nov Lezing Nicolàs de Hilster Tot hier en (niet) verder
  Obstakels bij vroegmoderne navigatie: De vroegmoderne tijd was, op navigatiegebied, vooral een periode waarin grenzen verlegd werden, zowel geografisch, instrumenteel als methodisch. In een paar honderd jaar tijd vond er een enorme ontwikkeling in dit vakgebied plaats, al ging die ontwikkeling met horten en stoten doordat men met regelmaat niet verder dan tot een bepaald punt in de ontwikkeling kwam. Nieuwe inzichten, instrumenten en methoden waren nodig om vervolgens weer nieuwe vooruitgang te boeken. Inmiddels is de navigatie verworden tot een druk-op-de-knop-verhaal. Hoe we zover zijn gekomen is onderwerp van deze lezing.
       
za  19-nov Knutselen Lisa bruin Knutselen met Lisa november
  8+: Lisa gaat weer knutselen met de kinderen van de jeugdgroep. Het onderwerp dat lisa bedenkt heeft altijd wel iets met het zonnestelsel, de ruimte of ruimtevaart te maken. Als het helder is kijken we even door de telescoop.
       
za  19-nov Lezing Rob Musquetier Bouw van een All Sky Camera
  -
       
za  26-nov Lezing Channah Vogel GBT-Vossenjacht 8+ & 12+
 2 jeugd groepen samen van 19:00 - 21:00
8+ en 12+: Channah organiseert een (radio) vossenjacht en laat de kinderen met meetapparatuur een 'radio' bron in het park zoeken. Hiermee laat ze op een simpele manier aan de kinderen zien hoe radio telescopen werken. Deze bijeenkomst van de jeugdgroepen begint voor beide jeugdgroepen 8+ en 12+ om 19:00 en kan tot maximaal 21:00 duren.
       
za  10-dec Knutselen Lisa bruin Knutselen met Lisa december
  8+: De kinderen van jeugdgroep gaan vanavond, vlak voor kerst en nieuwjaar weer knutselen met Lisa. Wie weet wat Lisa voor vanavond bedenkt mag het zeggen. Alvast fijne feestdagen.
       
za  17-dec Lezing Eef Boschman
James Webb Space Telescope
  Deze nieuwe ruimte telescoop laad weer de mooiste plaatjes zien. Eef laad vandaag zien hoe dit in zijn werk is gegaan en wat we nog kunnen verwachten
       
 Datum  Activiteit  Spreker  Onderwerp
za  07-jan Lezing Ronald Aker De Voyagers en de grote gasreuzen
  In deze lezing bespreekt Ronald de reis van de beide Voyager ruimtesondes die inmiddels het zonnestelsel hebben verlaten. Aan het begin van hun reis hebben de Voyagers schitterende foto's gemaakt van planeten en hebben daarmee met veel resultaat bijgedragen aan het onderzoek van de gasreuzen binnen ons zonnestelsel. 
       
za  14-jan Lezing Theo Hoogerhuis Sterrenbeelden
  Sterrenbeelden zijn meer dan een groepje sterren. Hoe ziet een sterrenbeeld er uit en wat valt daar verder nog te beleven.
       
za  21-jan Knutselen Lisa bruin Knutselen met Lisa januari
  Voor het eerst in 2023 gaan de kinderen van jeugdgroep weer knutselen met Lisa. Als het vanavond ook helder is kunnen we even door de telescoop kijken.
       
za  28-jan Lezing Theo Hoogerhuis Sterrenbeelden en culturen
  Sterrenbeelden zijn van oudsher niet voor iedereen hetzelfde. Pas in 1922 zijn wereldwijd 88 sterrenbeelden door astronomen vastgesteld. Deze lezing gaat in op de oude zienswijze van sterrenbeelden in verschillende culturen.
       
za  04-feb Lezing Hans van den Berg
De blik naar binnen, Mercurius en Venus
  Voor het ruimtevaarttijdperk was er maar weinig bekend over de twee binnen planeten. Hoeveel wijzer zijn wij sindsdien geworden? En hoeveel moeite kostte het om er te komen.
       
za  11-feb Lezing Henk Mink Van Apollo naar Artemis
  In de komende jaren wil NASA de eerste astronauten op de maan laten landen sinds 1972, inclusief de eerste vrouw die naar het maanoppervlak reist.  In de voetsporen van het Apollo-programma, zou deze 21e-eeuwse maancampagne, Artemis genaamd, de mensen al in 2025 naar het oppervlak van de maan kunnen terugbrengen.
       
za  18-feb Knutselen Lisa bruin Knutselen met Lisa februari
  Niemand weet wat Lisa nu weer verzint om met de kinderen van jeugdgroep te kunnen knutselen misschien wel een raket of hoepelen met de ringen van Saturnus, we hebben geen idee.
       
vr  24-feb Sterrenwacht open   19:30-22:00             Landelijke Sterren kijkdagen 
  Geen jeugdgroep maar de kinderen zijn natuurlijk wel welkom!
Op vrijdagavond, tussen 19:30- 22:00, is  Sterrenwacht Saturnus tijdens de landelijke sterren kijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
       
za  25-feb Sterrenwacht open                               Landelijke Sterren kijkdagen
  Geen jeugdgroep maar de kinderen zijn natuurlijk wel welkom!
Op zaterdagmiddag, tussen 13:30- 17:00, en op zaterdagavond tussen 19:30 - 22:00 is  Sterrenwacht Saturnus tijdens de landelijke sterren kijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
       
zo  26-feb Sterrenwacht open                             Landelijke Sterren kijkdagen 
  Geen jeugdgroep maar de kinderen zijn natuurlijk wel welkom!
Op zondagmiddag, tussen 13:30- 17:00, en op zondagavond tussen 19:30 - 22:00 is  Sterrenwacht Saturnus tijdens de landelijke sterren kijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
       
za  11-mrt Lezing Gerard Smit
Een rondreis door het zonnestelsel
  Gerard neemt jullie mee op een rondreis door het zonnestelsel.
       
za  18-mrt Lezing Eef Boschman Over Bejaarde Sterren
  In het grootste deel van zijn leven is een ster haast onveranderlijk. Maar het einde van dit leven is een spektakel en de erfenis die wordt achtergelaten bestaat uit een een klomp bizarre materie en een wolk stof die de primaire ingrediënten voor leven bevat. In dit verhaal gaan we In op hetgeen we wel en niet begrijpen van deze bijzondere levensfase van een ster en de restanten die overblijven.
       
za  25-mrt Knutselen Lisa Bruin & Theo Hoogerhuis
Thema: De Reiger, de Vos en de dierenriem
  De kinderen maken hun eigen dierenriem sterrenbeeld.
       
za  01-apr Lezing Eef Boschman
De verkenning van Mars
 

In de laatste decennia is Mars bezocht door ruimtevaartuigen die in een baan om de 'rode planeet’ zijn gebracht en landers die enige tijd actief zijn geweest (of nog zijn). Wat zijn we tot dusverre te weten gekomen?

       
za  08-apr Lezing Nicolàs de Hilster De vroege geschiedenis van de telescoop
  De Vroege Geschiedenis van de Telescoop: c. 2600 v.Chr. – AD1608: 
De "uitvinding" van de telescoop in 1608 was geen op zichzelf staande gebeurtenis, maar het gevolg van een eeuwenlange ontwikkeling op het gebied van optica, die uiteindelijk in dat jaar tot de eerste bruikbare telescoop leidde. In deze lezing wordt gekeken naar de geschiedenis van het maken van lenzen en spiegels door de eeuwen heen en begint daarbij ver buiten het Europese continent.
       
za  15-apr Lezing Theo Hoogerhuis De middeleeuwse Chinese sterrenhemel
 

Bijna elke cultuur had een eigen kijk op de sterrenhemel. Deze lezing gaat over de sterrenhemel van het oude China in de vroege middeleeuwen, ca 700nC, en de invloed daarvan op de nabije omgeving.

       
za  22-apr Lezing Theo Hoogerhuis Lezing7: Titel nog onbekend.
  Aan deze presentatie wordt nog gewerkt
       
za  29-apr Geen lezing
  Wegens mei-vakantie geen Lezing