Diameter: 120.536 kilometer
Afstand tot de zon: 1,426 miljard kilometer
Temperatuur: -130o Celsius gemiddeld
Aantal manen: 124

Sinds Christiaan Huygens de ringen van Saturnus ontdekte is de planeet de favoriet van de meeste amateurs. Door een verrekijker kan al worden gezien dat de planeet niet mooi rond, maar ovaal is (zo zag Galileo waarschijnlijk deze gasreus). Zie je Saturnus door een kleine telescoop, dan worden de ringen zichtbaar en zie je de planeet in zijn volle glorie!

De ringen van Saturnus bestaan uit miljoenen ijsblokken die om de planeet draaien. Geleerden denken dat de ringen ontstaan zijn toen een ijsmaantje te dicht bij de planeet kwam en door de zwaartekracht uit elkaar is getrokken. Maar er zijn ook geleerden die denken dat de brokstukken een maantje hadden moeten worden, maar dat de aantrekkingskracht van Saturnus de vorming van het maantje heeft verhinderd.

Saturnus is de Romeinse god van de Landbouw. Toen hij hoorde dat een van zijn zoons hem zou afzetten heeft hij ze opgegeten!

Nu moeten we toch een een stuk gaan lopen. Loop over de brug en sla bij de kinderboerderij naar links. Loop om de kinderboerderij heen en ga de volgende brug over aan het einde van de brug vind je de planeet Uranus!

Saturnus banner

pijl links JUPITER                               pijl rechtsURANUS