Gebouw

Sterrenwacht voor de verbouwing

Het oudste gedeelte van de sterrenwacht is het observatorium. Dit gebouw is in 1982 geplaatst in het park aan de van Veenweg 98 te Heerhugowaard.

De bezoekersruimte en werkplaats waren toen nog huisvest in een noodlokaal van de gemeente Heerhugowaard op de korte Dreef 15a. Noodlokalen zijn op den duur afgeschreven. Zo ook dit lokaal.  In de begin jaren '90 kreeg de sterrenwacht te horen dat het gebouw zou worden gesloopt. Het gebouw werd door een aantal verenigingen / instanties gehuurd en voor die organisaties had de gemeente een andere woonruimte gevonden. Voor de sterrenwacht was er geen ander onderkomen beschikbaar. Wat we wel mochten doen is het bestaande observatorium in het park uitbreiden zodat dit ons nieuwe onderkomen zou kunnen worden.

Dat is uiteindelijk ook zo gegaan. In de 1992 is toen begonnen met de eerste uitbreiding dat werd de bezoekersruimte, kantoor en werkplaats. De foto hiernaast laat de situatie zien van net voor de 1e verbouwing. Het observatorium staat op een soort terp. De ingang van het observatorium zou in het nieuwe gedeelte komen en is met een kleine trap te bereiken.

Na de eerste verbouwing bleek al snel dat de werkplaats veel te klein was en binnen 1 jaar werd er daarom een nieuwe werkplaats aan toegevoegd. In 1997 werd er nog een elektronische werkplaats aan toegevoegd.
Deze situatie is tot op heden ongewijzigd gebleven.

Sterrenwacht gebouw: Entree en Bibliotheek

Sterrenwacht gebouw: Koepel / wachtruimte

Wachtruimte in de koepel

Sterrenwacht gebouw: Zaal voor bezoekers, presentaties en tentoonstellingen

Bezoekersruimte

Sterrenwacht gebouw: Mechanische werkplaats

Mechanische Werkplaats