Onze maan zal Jupiter op 3°08 ten noorden van onze Maan gaan passeren. Deze gebeurtenis zal plaatsvinden op zondag 29 Oktober 2023 om 09:14 Nederlandse tijd (08:14 UTC).
De maan zal op een helderheid van magnitude -12,7 hebben en Jupiter een helderheid van magnitude -2,9 en beide staan in het sterrenbeeld Ram.
Bij helder weer is deze gebeurtenis goed zichtbaar met het blote oog of door een verrekijker.

De dag begon prima, strak blauwe en geen wolkje aan de lucht dus het draaiboek mooi weer werd ingezet. Alle telescopen werden buiten op het waarneemplein gezet en afgesteld om de zon te kunnen waarnemen. Het waarnemen werd gedaan in wit-licht en Ha ook de zonne-projector werd ingezet en natuurlijk de nodige camera’s om alles vast te leggen. In de koepel werd de Solarmax 60 gebruikt om opnames te maken met een DMK41 camera, die ook werd ingezet om de beelden live in de zaal te projecteren. First-Light werd bij ons in Heerhugowaard om 11:07:30.203 uur MEZT gezien. Gaande weg kwamen er wel wat wolken voorbij. Tijdens het maximum begonnen de wolken toch steeds meer de overhand te nemen en om zo’n 13:30u moesten we de telescopen binnen zetten omdat de eerste druppels vielen. Het laatste deel van de verduistering is dan ook niet door ons vastgelegd, hoewel er toch af en toe wat gaten in de bewolking vielen en de regen inmiddels was opgehouden. Al met al was dit voor de sterrenwacht een geslaagd evenement. Foto’s staan in het fotoboek staan op de site.

Sterrenkijkdagen 2021 livestream verzorgt door Lisa van sterrenkijken.nu


Sterrenkijkavond Livestream - Klik hier om terug te kijken