Sterrenwacht Saturnus Jaarprogramma 2023 - 2024

  • Toegang lezingen en de sterrenwacht € 3,50 per persoon en € 7,-- per gezin.
  • Voor donateurs van de sterrenwacht is de toegang gratis.
  • U bent al donateur van de sterrenwacht voor €52,50

Bijgewerkt: 27-2-2024

   
Vrijdagavond Lezing
1-mrt-24 Gabby Aitink-Kroes (SRON)
20:00 De James Webb Space Telescope - JWST MIRI
  Eerste kerstdag 2021 werd eindelijk de James Webb Space Telescope (JWST) gelanceerd. Het is de grootste en meest geavanceerde ruimtetelescoop ooit en geeft al vanaf “first light” een nieuwe kijk op het universum. Waarom in de ruimte, waarom is hij zo groot en wat kan er allemaal mee? In deze lezing verteld Gabby over het ontwerp, de ontwikkeling en de resultaten van JWST met speciale aandacht voor het Mid InfraRood Instrument – MIRI, aan boord van JWST, waarvan een belangrijk stuk in Nederland (o.a. door Gabby) is ontwikkeld.
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
2-mrt-24 Eef Boschman en Theo Hoogerhuis
19:00 Pluto
  Op 19 januari 2006 werd de sonde New Horizons gelanceerd voor een tocht van bijna 10 jaar naar Pluto en verder. De ontvangst bij Pluto was bijzonder hartelijk te noemen. Wat zijn we te weten gekomen over de dwergplaneet en zijn manen die voorheen niet meer dan wat kleine stipjes op een foto waren.
   
Vrijdagavond Lezing
8-mrt-24 Corné Ouwehand
20:00 Melkwegfotografie
  Het is niet makkelijk in Nederland door de Hoeveelheid lichtvervuiling, maar het kan! Op de donkerste plekken in NL kan je relatief goed de Melkweg zien en fotograferen! Tijdens deze lezing leg ik uit hoe!
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
9-mrt-24 Eef Boschman en Theo Hoogerhuis
19:00 Opnieuw naar de maan?
  Het is 55 jaar geleden dat de eerste twee mensen voet op de maan zetten. Kort daarna heeft de maan nog 10 bezoekers ontvangen, maar vervolgens is het stil gebleven. Nu worden opnieuw plannen gemaakt voor bemande vluchten naar de maan. Hoe ging het toen en hoe zien de nieuwe plannen er uit?
   
Vrijdagavond landelijke sterrenkijkdagen 
15-mrt-24 Landelijk evenement
19:30  
  Op vrijdagavond, tussen 19:30- 22:00, is  Sterrenwacht Saturnus Heerhugowaard tijdens de landelijke sterrenkijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
   
Zaterdagmiddag landelijke sterrenkijkdagen 
16-mrt-24 Landelijk evenement
13:30  
  Op zaterdagmiddag, tussen 13:30- 17:00 is  Sterrenwacht Saturnus Heerhugowaard tijdens de landelijke sterrenkijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
   
Zaterdagavond landelijke sterrenkijkdagen 
16-mrt-24 Landelijk evenement
19:30  
  Op zaterdagavond, tussen 19:30- 22:00, is  Sterrenwacht Saturnus Heerhugowaard tijdens de landelijke sterrenkijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
   
Zondagmiddag landelijke sterrenkijkdagen 
17-mrt-24 Landelijk evenement
13:30  
  Op zondagmiddag, tussen 13:30- 17:00 is  Sterrenwacht Saturnus Heerhugowaard tijdens de landelijke sterrenkijkdagen geopend. Belangstellenden kunnen met eigen ogen door de telescopen naar de sterrenhemel kijken. Bij slecht weer is er een alternatief programma met informatie over sterrenkunde als hobby.
   
Vrijdagavond Lezing
22-mrt-24 Paul Volman
20:00 SpaceX ruimte Hotel
  De luchthaven van de toekomst. Een opstap naar ruimtetoerisme maar ook een Gateway voor ruimtereizen naar Mars of andere objecten in ons zonnestelsel. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
23-mrt-24 Lisa Bruin
19:00 Knutselen met Lisa in maart
  Het is alweer maart de lente is alweer begonnen en Lisa gaat weer knutselen met de kinderen. Misschien kunnen we ook nog even door de telescoop kijken.  Het wordt vast een fijne knutselavond.
   
Vrijdagavond Lezing
29-mrt-24 Frans Anink
20:00 Einstein en het heelal
  Einstein heeft halverwege de vorige eeuw een hele grote invloed gehad op de manier waarop wij tegenwoordig naar het heelal kijken. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
30-mrt-24 Eef Boschman en Theo Hoogerhuis
19:00 Zonnewijzer
  Op het waarneemplein van de sterrenwacht ligt een een zonnewijzer. Eenzelfde zonnewijzer ligt in de Stad van de Zon. Andere zonnewijzers zie je vaak op muren van gebouwen en kerken. Welke soorten zonnewijzers zijn er en hoe werken ze? We bouwen zelf een klein zonnewijzertje.
   
Vrijdagavond Lezing
5-apr-24 Eef Boschman
20:00 Titel onbekend
  Nog geen omschrijving
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
6-apr-24 Eef Boschman
19:00 Titel onbekend
  Nog geen omschrijving
   
Vrijdagavond Lezing
12-apr-24 Nicolàs de Hilster
20:00 Kwadrant van Snellius
  Het kwadrant werd gebouwd in de 17e eeuw en is een meetinstrument voor hoekmetingen op land en aan de sterrenhemel. Nicolàs vertelt over hoe het kwadrant gebruikt werd en welke metingen er mee gedaan zijn. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
13-apr-24 Theo Hoogerhuis
19:00 Titel onbekend
  Nog geen omschrijving
   
Vrijdagavond Donateurs avond
19-4-2024 Saturnus evenement
19:30  
  Deze informele avond organiseert het bestuur van de Stichting Sterrenwacht Saturnus jaarlijks, aan het eind van het sterrenwacht seizoen, speciaal voor donateurs en vrijwilligers van de sterrenwacht. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
20-apr-24 Lisa Bruin
19:00 Knutselen met Lisa in april
  De laatste knutselavond van het seizoen. Wat jullie gaan maken weten we nu nog niet. Lisa wel natuurlijk maar wij... Wij in elk geval niet. Wij hopen dat jullie het leuk hebben gevonden. 
   
Zondagmiddag Landelijke Zonnekijkdag
7-jul-24 Landelijk evenement
13:00  
  Tijdens de Landelijke Zonnekijkdag op zondag 7 juli  kunt u (bij helder weer) veilig dooréén van de zonnetelescopen van de sterrenwacht de zon bewonderen. Kijk zelf naar zonnevlekken en zonnevlammen.