Sterrenwacht Saturnus Jaarprogramma 2023 - 2024

  • Toegang lezingen en de sterrenwacht € 3,50 per persoon en € 7,-- per gezin.
  • Voor donateurs van de sterrenwacht is de toegang gratis.
  • U bent al donateur van de sterrenwacht voor €52,50

Bijgewerkt: 20-3-2024

Vrijdagavond Lezing
29-mrt-24 Frans Anink
20:00 Einstein en het heelal
  Einstein heeft halverwege de vorige eeuw een hele grote invloed gehad op de manier waarop wij tegenwoordig naar het heelal kijken. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
30-mrt-24 Eef Boschman en Theo Hoogerhuis
19:00 Zonnewijzer
  Op het waarneemplein van de sterrenwacht ligt een een zonnewijzer. Eenzelfde zonnewijzer ligt in de Stad van de Zon. Andere zonnewijzers zie je vaak op muren van gebouwen en kerken. Welke soorten zonnewijzers zijn er en hoe werken ze? We bouwen zelf een klein zonnewijzertje.
   
Vrijdagavond Lezing
5-apr-24 Eef Boschman
20:00 Sterrenkunde voor dummies
  Op aarde zien we sterren als puntjes aan de hemel. We kunnen slechts positie, kleur (spectrum) en schijnbare helderheid waarnemen. Desalniettemin weten we redelijk goed hun afstand, lichtkracht, grootte en gewicht; of het om een meervoudige ster gaat, hoe snel ze roteren en zelfs hebben we een aardig idee over over hun leeftijd en toekomst. Hoe kunnen we dat allemaal afleiden uit onze waarnemingen met wat logisch redeneren en zonder dat daarvoor veel kennis van wis- en/of natuurkunde noodzakelijk is?
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
6-apr-24 Eef Boschman
19:00 Voetstappen in het heelal 1
  Vandaag gaan we op reis. We beginnen vanuit de sterrenwacht en we gaan op weg naar de rand van het heelal (als die al bestaat). Onderweg kijken we om ons heen en genieten van wat we kunnen zien. Deze avond denken we de eerste sterren te kunnen bereiken.
   
Vrijdagavond Lezing.  Let op aanmelden verplicht !
12-apr-24 Nicolàs de Hilster
20:00 Kwadrant van Snellius
  Het kwadrant werd gebouwd in de 17e eeuw en is een meetinstrument voor hoekmetingen op land en aan de sterrenhemel. Nicolàs vertelt over hoe het kwadrant gebruikt werd en welke metingen er mee gedaan zijn. Aanmelden via: E-mail: info
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 8+
13-apr-24 Eef Boschman
19:00 Voetstappen in het heelal 2
  Van de dichtstbijzijnde sterren gaan we verder op ons pad. Onze stappen zullen nu heel wat groter moeten worden. We ontdekken dat de sterren om ons heen de Melkweg vormen. Daarna belanden we tussen de sterrenstelsels. Zal er een einde aan onze reis komen?
   
Vrijdagavond Donateurs avond
19-4-2024 Saturnus evenement
19:30  
  Deze informele avond organiseert het bestuur van de Stichting Sterrenwacht Saturnus jaarlijks, aan het eind van het sterrenwacht seizoen, speciaal voor donateurs en vrijwilligers van de sterrenwacht. 
   
Zaterdagavond Jeugdgroep 
20-apr-24 Lisa Bruin
19:00 Knutselen met Lisa in april
  De laatste knutselavond van het seizoen. Wat jullie gaan maken weten we nu nog niet. Lisa wel natuurlijk maar wij... Wij in elk geval niet. Wij hopen dat jullie het leuk gaan hebben!
   
Zondagmiddag Landelijke Zonnekijkdag
7-jul-24 Landelijk evenement
13:00  
  Tijdens de Landelijke Zonnekijkdag op zondag 7 juli kunt u (bij helder weer) veilig door één van de zonnetelescopen van de sterrenwacht de zon bewonderen. Kijk zelf naar zonnevlekken en zonnevlammen!