Diameter: 6796 kilometer
Afstand tot de zon: 227,9 miljoen kilometer
Temperatuur: -63o Celsius gemiddeld
Aantal manen: 2

De rode planeet heeft door de jaren heen altijd tot de verbeelding gesproken. Eerst door zijn rode kleur. Het is dan ook niet vreemd dat de Romeinen deze planeet vergeleken met hun god voor de oorlog. Tegenwoordig weten we dat de rode kleur van Mars wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzeroxide in de bodem van Mars. Mars roest!

Op de rode planeet duurt een jaar 686,98 aardse dagen. Een etmaal duurt 24 uur en 37 minuten. Iets langer dan op aarde dus.

Later nam de belangstelling voor de laatste van de aardse planeten (Mars, aarde, Venus en Mercurius zijn allemaal planeten met een stenen mantel, de andere planeten zijn gas planeten) explosief toe. Toen er kanalen op Mars werden waargenomen, moest er dus intelligent leven zijn op onze kosmische buur! Helaas bleek het niet waar, de atmosfeer van Mars is erg ijl en water komt alleen als ijs in de bodem voor. Als er leven op Mars is (of is geweest) zal het niet veel meer zijn dan bacteriën. Er is hiernaar al gezocht, maar tot op heden is er niets waargenomen...

Nu moeten we een stukje verder lopen, de gasplaneet Jupiter is de volgende in de rij. Vervolg het pad en je vindt Jupiter!

mars banner

pijl links AARDE                                  pijl rechtsJUPITER